|
|
Karp Zatorski - hodowla
Produkcja Karpia odbywa się zgodnie z wewnętrznymi wytycznymi zakładu. Jedną,
z podstawowych linii wykorzystywanych do krzyżowania międzyliniowego jest rodzima,
wyhodowana na tym obszarze geograficznym - linia karpia zatorskiego. Wszystkie używane
do rozpłodu linie karpia posiadają swoje kartoteki i są ewidencjonowane. Na ciele każdego
tarlaka i selekta czystej linii wypalony zostaje ciekłym azotem znak linii. Wczesną wiosną po
odłowieniu stawu, w którym przetrzymywane były tarlaki przez zimę, przeprowadza się ostrą
selekcję pod kątem tarła i obsady tarlisk. Po odbytym tarle, u samców i samic poprawia się
znak ciekłym azotem – dla lepszej widoczności. Przy każdym odłowie i zarybieniu stawu,
magazynu rybnego, tarliska, przesadki wypisuje się kwity odłowu i zarybienia stawu.
W obrocie wewnętrznym, dla ryb przekazywanych między gospodarstwami Rybackiego
Zakładu Doświadczalnego wystawiane są kwity: magazyn wyda, magazyn przyjmie. Przy
sprzedaży na zewnątrz wystawia się fakturę lub paragon z kasy fiskalnej. W każdym
gospodarstwie prowadzona jest szczegółowa ewidencja ryb. Rybacki Zakład Doświadczalny
posiada numery weterynaryjne nadane przez Powiatowy Inspektorat Weterynaryjny
w Oświęcimiu i Wadowicach. W zakładzie prowadzona jest również ewidencja zakupionej
i skarmionej paszy. Kwity i rejestry są zawsze dostępne do kontroli.
|
|